3 sprawdzone przepisy na jajka faszerowane

Istnieją takie produkty spożywcze, bez których nie wyobrażamy sobie żadnej imprezy, czy uroczystości rodzinnej. Do dań, które idealnie sprawdzą się jako przekąski z pewnością, należą jajka faszerowane, które można przyrządzić na wiele sposobów. Zdarza się również, że nie zawsze znamy upodobania kulinarne naszych gości, dlatego warto przygotować się na różne okoliczności. Coraz więcej osób preferuje dietę wegetariańską, stąd też jajka z pewnością będą bezpieczną i smaczną opcją. W dzisiejszym wpisie poznacie 3 sprawdzone przepisy na jajka.

JAJKA FASZEROWANE SEREM ŻÓŁTYM I SZCZYPIORKIEM

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag sera żółtego lub 5 plasterków
  • 1 łyżka majonezu
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku (może być również szczypta słodkiej papryki)

Przygotowanie:

  • Ser trzemy na grubych oczkach lub kroimy w drobne paseczki.
  • Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół.
  • Wyjmujemy żółtka, ugniatamy widelcem, a następnie dodajemy ser.
  • Całość doprawiamy przyprawami.
  • Dodajemy majonez oraz drobno posiekany szczypiorek.
  • Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Faszerujemy białka gotową pastą, którą można ozdobić szczypiorkiem i papryką.

Przygotowaną potrawę warto wstawić na jakiś czas do lodówki.

JAJKA Z AWOKADO

Składniki:

  • 5 jajek
  • dojrzałe awokado
  • łyżeczka soku z cytryny (możemy zastąpić limonką)
  • łyżka majonezu
  • posiekany szczypiorek
  • bazylia, kiełki lub inna zielenina do dekoracji

Przygotowanie:

  • Ugotowane jajka zalać zimną wodą i poczekać aż wystygną. Następnie obrać ze skorupki.
  • Przekroić jajka na pół i wyjąć żółtka.
  • Obrane awokado pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą oraz innymi przyprawami, a następnie skropić sokiem z cytryny.
  • Wymieszać żółtka, pokrojone awokado i szczypiorek z majonezem oraz pozostałymi składnikami.
  • Farsz obficie nałożyć do wydrążonych wcześniej białek.
  • Całość ozdobić majonezem i zieleniną.

JAJKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 5 jajek
  • około 70 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • Łyżeczka chrzanu
  • szczypiorek lub pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

  • Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki.
  • Wyjmujemy żółtka, które mieszamy z posiekanym łososiem.
  • Dodajemy majonez oraz ulubione przyprawy do smaku.
  • Gotową pastą nadziewamy białka.
  • Możemy ozdobić pozostałym łososiem i majonezem.

Każdy przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa lub składniki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *